Loading...
...

Zuby v pohybe: Čo spôsobuje posun zubov a ako ho napraviť?

Prečo sa zuby posúvajú?

Bez ohľadu na to, či si už v minulosti podstúpil ortodontickú liečbu, sa zuby posúvajú. Práve preto je po liečbe akýmkoľvek strojčekom veľmi dôležitá retenčná fáza liečby.

Čo spôsobuje posun zubov?

Jedným z dôvodov, prečo sa nám zuby začnú posúvať s vekom je oslabovanie všetkých štruktúr, ktoré ich držia na svojom mieste - tkanivo, väzy a svaly. Tieto väzy nazývame parodontálne väzy a pozostávajú z pojivového tkaniva a vlákien, ktoré pomáhajú zubom odolávať tlaku a sile pôsobiacej pri žuvaní. Taktiež čeľusť, rovnako ako mnohé iné kosti v tele, strácajú svoju hustotu.

Ďalším faktorom, ktorý sa s vekom oslabuje, sú ďasná. Je známym faktom, že s vekom môžu ďasná ustupovať.

Posledným faktorom je opotrebenie zubov. Naše zuby majú kontaktné body medzi sebou, a roky tlaku a trenia o seba môžu vytvoriť priestor pre posun zubov. Zuby sú veľmi citlivé na akýkoľvek tlak, takže návyky ako škrípanie zubov alebo hryzenie nechtov tiež môžu spôsobiť posunutie zubov.

 

Aké je ideálne riešenie?

V minulosti boli riešením kovové strojčeky, ktoré pacienta obmedzujú v jeho životnom štýle a v prípade starších pacientov sú veľkou prekážkou v estetike úsmevu.

Neviditeľné strojčeky predstavujú pohodlnejšie, estetickejšie a rýchlejšie riešenie tohto problému bez ohľadu na vek či životný štýl pacienta.

Vypíš formulár, ktorý bude tvojím prvým krokom k návratu k rovnému úsmevu.

Get Started